27.09-03.10

Създаваме история

Първото международно биенале за стъкло в България

Нашата визия

Международно биенале на стъклото е събитие, което съчетава различни проявления на стъклото в света на изкуството, образованието, науката, екологията, индустрията и се обвързва със социални каузи. Седмицата на биеналето се провежда в няколко града през месец септември-октомври на всеки две години. Годината, в която се състои биеналето е посветена на събития, обвързани с различните проявления на стъклото като средство за изразяване, производство и употреба. Програмата в рамките на една година – годината на биеналето, включва детски творчески ателиета, лекции, демонстрации, изложби, инсталации, кампании и други.

Нашата визия е общество, за което изкуството е неразделна част от живота и света. Работейки в тази посока, ние вдъхновяваме авторите по света, творящи в областта на художественото стъкло, да представят и споделят своите знания. Целта ни е развитие на изкуството от стъкло в Европа и по-специално в източната част на континента. Ние припознаваме определени ценности като екзистенциални за достигането на нашите мисия и визия. Като екип от артисти самите ние сме мотивирани от следните ценности: уважение, сътрудничество, качество, новаторство, обогатяване на познанията в областта, вдъхновение и позитивно мислене.

Екип

Доц. д-р Константин Вълчев

Като художник моите творчески търсения са инспирирани най-вече от стъклото именно защото то се различава силно от другите традиционни материали. Опитвам се да изтъкна максимално качествата и възможностите на този материал, чиято сила на въздействие се дължи изцяло на светлината. Главната ми цел е с помощта на комбинацията от различните по форма, големина и дебелина пластични обеми да концентрирам и събера светлината в определения обект, скулптура или композиция от стъклени елементи, които от своя страна да я пречупват, излъчват, поглъщат и отразяват по определен начин ...

Причината да инициирам Международно биенале на стъклото, е свързана с факта, че в България има качествена суровина и искрено се надявам и вярва във възраждането на някогашните традиции в индустрията и на отрасъла като цяло. Освен това, стъклото като материал навлиза все повече в архитектурата и дизайна. Учените от Корнинг наричат времето, в което живеем Glass Age или Стъклена Епоха.

Общността на авторите в областта на художественото стъкло има нужда от събитие, което да ги сплотява и обединява, което да осъществява връзка между авторите от различните краища на света. От съществено значение е и обществото да опознае стъклото като материал и изразно средство. Художественото стъкло е магия, която трябва да продължава да се развива в България. Международно биенале на стъклото е един празник, в който Ние – автори и индустрия, го представяме на обществото, празник, на който се събираме, обменяме идеи и вдъхновение.

Габриела Тончева


Флора Дюлгерян

координатор на Международно биенале на стъклото за град Варна


Деница Тодорова

координатор на Международно биенале на стъклото за град Велико Търново


Данко Калчев

координатор на Международно биенале на стъклото за град Белослав


Елизар Милев

координатор на Международно биенале на стъклото за НГПИ „Св. Лука“

Координатори до месец юни 2017 г.


София – Хара Хадзопулу

главен координатор на Международна биенале на стъклото


Александра Велева

главен координатор на Международна биенале на стъклото

Жури

Графичен дизайн

Кристиян Накев

Александра Костадинова

Дизайнери до месец юни 2017 г.

Тодор Георгиев

Галин Ганчев

Уеб дизайн

Уеб разработка


Димитър БакърджиевИвайло СтояновНонка Христова

IT project manager


Петър Иванов

Творчески работилници


Александър Тасев

творческа работилница “Fusing and slumping"


Веселина Гекова

детски творчески работилници


Дана Замечникова


Милан КрайчекОндрей Стрнадел

творческа работилница за духано стъкло – майстор-духач


Райна Тасева

детски творчески работилници


Рая Сотирова

детски творчески работилници


Стефан Велев

творческа работилница “Fusing and slumping"


Рафа Абдон


Хектор Флорес


Джина Гафнър


Бриана Шрьодер


Кейти Еурлих – Torchress


Мирослав Димитров

Лектори


Дана Замечникова


Деница Тодорова


Елизар Милев


Зденек Лхотски


Милан Крайчек


Натали Ангълс


Момка Пеева


Маркета Варадинова


Ива Колоренцова


ас. Йоанна Стелеа


проф. Дан Попович