news.bnt.bg Започна Международно биенале на стъклото

© Цветомир Петров / БТА

от  в news.bnt.bg

За първи път в България беше открито Международно биенале на стъклото. То ще продължи седем дни и ще обхване четири български града – София, Велико Търново, Варна и Белослав. Организатор на събитието и артистичен директор е доц. д-р Константин Вълчев – преподавател в Нов български университет.

Зденек Лхотски – майстор на художественото стъкло: Донесох от своето ателие малко неща. Това са четири релефа, т. нар. големи съдове – миси. Разработени са с различни видове стъкла и търся различни стилове в тях.

Зденек Лхотски има множество награди. Една от тях е награда на Бавария за дизайн. Неговите творби могат да се видят в Музея за приложни изкуства в Прага, Моравската галерия в Бърно и редица други галерии. В момента призна, че работи върху голям проект за датската кралица – стъклен саркофаг.

Зденек Лхотски – майстор на художественото стъкло: Правя нещо за датската кралица, но тъй като още има ембарго върху информацията мога само да спомена, че го правя, но когато бъде завършено и прието от датчаните, чак тогава мога да разкажа свободно за този проект. Но е голямо, важно нещо за Дания.

В “Международното биенале на стъклото” ще се включат артисти от над 30 държави, а общия брой на участниците надвишава 120.

Габриела Тончева – организатор на “Международно биенале на стъклото”: През всички тези седем дни всички любители на изкуството и не само любителите, а и професионалистите в областта на стъклото ще могат да видят класически и съвременни примери за работа с художествено стъкло като освен визуално, те ще могат да се докоснат и реално до вълшебството на стъклото чрез творческите работилници, които организираме.

Мащабното събитие ще завърши на 3 октомври с откриването на самостоятелната изложба на двама автори, които са иноватори в работата с художествено стъкло – Станислав Либенски и Ярослава Брихтова.