afbulgaria: От 27.09 до 03.10 ще се проведе първото Международно биенале на стъклото

От 27.09 до 03.10 ще се проведе първото Международното биенале на стъклото

Публикувано на 29.09.2017 от АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

 

С първото си издание Международното биенале на стъклото цели да създаде платформа, която да популяризира съвременни тенденции в областта на художествената работа със стъкло, да даде глас и да обедини художници от цял свят, чрез формирането на свободна програма за дискусия и приемственост.
Екипът на биеналето е съставен от млади професионалисти, които ще предложат на публиката богата културна програма с голямо международно участие и разнообразни събития. Ще имате възможност да посетите изложби, лекции, творчески работилници в различни точки на страната.

Официалното откриване е на 27.09.2017 г., сряда, от 18:00 ч. с изложба на участниците в Музея за история на София. Програмата (вижте тук) на биеналето обхваща четири български града. Това ще бъде първото биенале, посветено на художествено стъкло у нас. Целта на форума е да популяризира художественото стъкло в международен и локален аспект, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи.

В събитието ще се включат  артисти от над 30 държави, а общия брой на участниците надвишава 120. В продължение на цяла седмица жителите и посетителите  на София, Велико Търново, Варна и Белослав, ще имат възможност да станат част от творчески ателиета, лекции и презентации водени от ключови артисти в сферата на художественото стъкло.  Организатор на събитието и артистичен директор е доц. д-р Константин Вълчев – преподавател в Нов български университет.

За пръв път в България самостоятелна изложба, ще имат и титаните на художественото стъкло, иноваторите и неспирната колаборативна двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова.

В програмата на биеналето са включени творчески работилници, които ще дадат възможност на публиката  да научи повече  за спецификите на стъклената материя от първо лице с помощта на артисти, носители на множество отличия, сред които Дана Замечникова, Хектор М. Флорес, Рафа Абдон и др. В програмата са предвидени още лекции и презентации от водещи специалисти в областта на художественото стъкло. Гост лекторите ще пристигнат специално за събитието от всички краища на света: Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания, за да  представят различни аспекти за направата на едно стъклено произведение, а акцент сред събитията е специално подготвена видео лекция от Музей на стъклото Корнинг, Ню Йорк за МБС.

Всяка от дванайсетте изложби част от биеналето има за цел да предложи на публиката пряк досег с най-доброто от съвременното творческо стъкло. Всички творби, които са предварително селектирани на кокурсен принцип, ще бъдат експонирани в Музея за история на София, галерия “УниАрт”, галерия “Евдокия Арт Глас”, галерия “Червената точка”, градска художествена галерия „Борис Георгиев“, галерия “Буларт”, изложбени зали „Рафаел Михаилов“ и други.

 

Седмицата на Международното биенале на стъклото 2017, която ще продължи в дните 27.09-03.10, обещава запомнящи се преживявания, разнообразна програма и много изненади.  

*Входът е свободен за всички изложби, творчески работилници, лекции и презентации, освен за Музей за история на София. След ОТКРИВАНЕ на изложбата, посещенията в музея имат такса: билет, включващ посещение на експозицията на Международното биенале на стъклото 2017 и постоянната експозиция в музея.

* Участие в творческите работилници чрез записване на e-mail: biennaleglassbg@gmail.com

Пълната програма можете да видите ТУК.

За повече информация: https://www.facebook.com/InternationalBiennaleGlass/