BULGARIA ON AIR: За първи път у нас – Международно биенале на стъклото

Source: https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2017-09-27/za-parvi-pat-u-nas-mezhdunarodno-bienale-na-stakloto

Официалното откриване на изложбата е днес в Музея на историята в София, а цялата програма обхваща четири български града
Публикувана: 27 сеп 2017 | 11:04 От: Жанета Нейкова

Днес от 18:00 ч. ще бъде даден старт на “Международно биенале на стъклото 2017” с официално откриване на изложба в Музея за история на София.
 
Програмата на биеналето обхваща четири български града и е първата такава изложба, провеждана у нас.

Целта на форума е да популяризира художественото стъкло в международен и локален аспект, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи. 

Репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров представи за зрителите част от творбите, като определи, че въображението на хората работи различно, затова сами ще могат да преценят какво е искал да каже авторът на всеки стъклен обект, някои от които дори и светят. 

“Изложбата е ситуирана във фоайето на музея, което е доста нетрадиционно. Представени ще бъдат работите на над 120 автори от 60 държави”, информира Ерина Кръстева.

Габриела Тончева пък допълни, че гост лектор ще покаже техниката по изработване на скулптура с горещо стъкло при моделиране на живо в завод “Инхом” в град Белослав.

Посетителите ще могат да разгледат творбите до 15 октомври.