Музей за история на София: МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА СТЪКЛОТО (27 септември – 15 октомври 2017 г.)

Source: https://www.sofiahistorymuseum.bg/bg/ekspozicii/vremenna/item/632-bienale-na-stakloto

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ е домакин на Международното биенале на стъклото 2017. Официалното откриване е на 27 септември 2017 г. от 18:00 ч.

Международното биенале на стъклото се провежда за първи път. Форумът цели да популяризира изкуството на сътворяването на стъкло в интернационален и местен аспект, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи. Главен организатор на Международното биенале на стъклото 2017 и негов артистичен директор е доц. д-р Константин Вълчев, преподавател в Нов български университет.

Във форума участват над 120 артисти от близо 30 държави. Всички творби са предварително селектирани на кокурсен принцип и ще бъдат експонирани на различни локации и в различни градове. Някои от тях са: Регионален исторически музей – София, галерия “УниАрт” (София), галерия “Евдокия Арт Глас” (София), галерия “Червената точка” (София), градска художествена галерия “Борис Георгиев” (Варна), галерия “Буларт” (Варна), изложбени зали “Рафаел Михаилов” (Велико Търново).

Специално в Регионалния исторически музей – София временната експозиция, свързана с Международното биенале на стъклото, може да се види в периода 27 септември – 15 октомври 2017 г. Допълнително е предвидена лекция на тема: “Кирил Ганчев – голямото забравено име в дизайна на стъкло”. Тя ще бъде изнесена от Елизар Милев на 2 октомври 2017 г. от 16:00 ч. в зала Инфоцентър.

Международното биенале на стъклото, освен изброените изложби на съответните локации, има и богата съпътстваща програма. Повече детайли за нея можете да получите на адрес: https://glassbiennale.nbu.bg/en или на страницата във Facebook: @InternationalBiennaleGlass