inlife.bg Международно биенале на стъклото 2017

Source: https://bit.ly/2TEWs6T

Международното биенале на стъклото 2017 представи артисти от над 30 държави в четири български града. На 27.09. 2017 беше даден старта на Международното биенале с официално откриване на изложба в Музея за история на София. Организатор на събитието и артистичен директор беше доц. д-р Константин Вълчев – преподавател в Нов български университет.

TON_3968
То е първото у нас, което е посветено на художественото стъкло в международен и локален аспект, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи.

TON_3967
В събитието се включиха артисти от над 30 държави, а общия брой на участниците надвиши 120. В продължение на цяла седмица жителите и гостите на София, Велико Търново и Белослав ще имат възможност да станат част от творческите ателиета, лекции и презентации, водени от ключови артисти в сферата на художественото стъкло. 

TON_3943

За първи път в България самостоятелна изложба имаха и титаните на художественото стъкло, иноваторите и колаборативна двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова.

TON_3944

В програмата на биеналето бяха включени творчески работилници, които дадоха възможност на публиката да научи повече за спецификите на стъклената материя от първо лице, с помощта на артисти-носители на множество отличия, сред които Дана Замечникова, Хектор М. Флорес, Рафа Абдон и други.

TON_3956

Бяха предвидени  още лекции и презентации от водещи специалисти в областта на художественото стъкло. Гост-лекторите пристигнаха специално за събитието от Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания, за да представят различни аспекти за направата на едно стъклено произведение, а акцент сред събитията беше специално подготвена видео-лекция от Музей на стъклото Корнинг, Ню Йорк.

TON_3954

Всяка от дванайсетте изложби, част от биеналето, имаше за цел да предложи на публиката пряк досег с най-доброто от съвременното творческо стъкло. Всички творби, които бяха предварително селектирани на конкурсен принцип бяха експонирани в Музея за история на София, галерия „УниАрт“, галерия „Евдокия Арт Глас“, галерия „Червената точка“, градска художествена галерия „Борис Георгиев“, галерия „Буларт“, изложбени зали „Рафаел Михаилов“ и други.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Иван Цвятков
фотограф : Антон Хариев
постпродукция : Симеон Симеонов