Международно биенале на стъклото 2021

6 октомври – 7 ноември

Изложбата ще бъде достъпна за посетители от 6 октомври (сряда), в работното време на галерията, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.
Международното биенале на стъклото е най-мащабното и професионално събитие в България, посветено изцяло на художественото стъкло!Тази есен отбелязва третото си издание, което ще се състои между 6 октомври и 7 ноември 2021 г. в обновената и разширена сграда на българската Национална галерия в София – “Квадрат 500”.
Ще бъдат представени 160 автори от 42 държави, чиито произведения са висш пример за многообразието от техники на работа с художествено стъкло и широкото поле на естетическо внушение, което материалът предлага.
~ На 6-ти октомври (сряда) между 10:00 и 15:00 ч. ще бъдат излъчени онлайн на нашата виртуална платформа “IBG Connect” гост лекторите ни, презентиращи пряко от изложбеното пространство! Представяме ви:
– Чарлз Париот (САЩ)
– Дерия Гейлани Вурушан (Турция)
– Джьонхий Ким (Франция)
– Франтишек Янак / Мартина Янакова (Чехия)
– Хан де Кльойвер (Нидерландия)
– Маркета Варадиова и Ива Колоренчова (Чехия)
От първото си издание през 2017 г. до момента форумът е предоставил поле за изява на близо 300 творци от десетки държави по цял свят, сред които откроени майстори на художественото стъкло, пионери и титани в областта (творческият тандем Станислав Либенски и Ярослава Брихтова, Вацлав Циглер, Марвин Липофски, Лино Талиапиетра и др.), както и млади български и чуждестранни автори и студенти.Тази година, повече от всякога, съвместната и усърдна работа по подготовката на изданието подсили международния дух на приемственост, подкрепа и вяра в общата възвишена цел – прослава на изкуството от стъкло, затвърждавайки установения слоган на биеналето – ЗАЕДНО!